Kategorier
forbrukslån

Husk at forbrukslånet skal betales tilbake

Det er lett å glemme konsekvensene ved å ta opp et forbrukslån, når man står i butikken og har så forferdelig lyst på den nyeste mobiltelefonen eller den fine håndvesken, men det kan være lurt å ta et skritt tilbake og huske på at lånet før eller siden må betales tilbake.

Trenger du virkelig lånet?

Det er lett å si til seg selv at det går bra å ta opp et lån, når man står der og har fryktelig lyst på en ting. Da kan det være lurt å ta en liten time-out og spørre seg selv om man virkelig trenger å kjøpe denne tingen man har så lyst på. I de aller fleste tilfeller er svaret nok nei, og det er sjeldent at det er noen gode, økonomiske argumenter for å ta opp et forbrukslån.

En god regel når du får veldig lyst på å kjøpe en ting, er å utsette kjøpet en uke eller to. Da får du en anledning til å tenke deg godt om og vurdere om dette virkelig er et kjøp som er nødvendig. Dette gjelder selvsagt ikke hvis du trenger pengene til noe kritisk, som en verkstedregning på bilen eller for å betale tannlegen for å fikse tennene du fikk slått ut, men i de fleste tilfeller går et forbrukslån til det vi kan betegne som luksusforbruk, og da kan det være lurt å tenke seg om en ekstra gang eller to, før man bestemmer seg for å ta opp lån.

Gjør en skikkelig beregning

Før du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån, bør du foreta en skikkelig beregning av hva lånet faktisk kommer til å koste deg. Bankene liker (selvsagt) å fremstille lånene så rimelige som mulig, men i praksis er de ofte mye dyrere enn det man først får inntrykk av. Husk at den nominelle renten du får på lånet, varierer ut fra din økonomiske situasjon, mens eksemplene på lånekostnad som banken viser deg i deres reklamemateriale, ofte er basert på bankens rimeligste rente. Det er med andre ord ingen garanti for at du vil få samme rente, og det er derfor uhyre viktig at du gjør dine egne beregninger, slik at du vet nøyaktig hva lånet koster deg.

Første avdrag forfaller raskt

Når du tar opp et forbrukslån vil første avdrag normalt forfalle i måneden etter at du får utbetalt lånet. Noen lån gir mulighet for en eller flere avdragsfrie måneder i løpet av året, men dette krever som regel at du har betalt avdrag i minimum 6 måneder først. Du kan med andre ord ikke ta opp et forbrukslån og ta ut avdragsfrie måneder helt fra starten.

Det er dyrt å ha dårlig råd

Et forbrukslån er dyrt, og nesten uansett hvordan du vender og snur på det, så vil forbruksgjeld ha en negativ innvirkning på økonomien din. Ikke bare må du betale avdrag på lånet hver måned, du reduserer også din økonomiske handlefrihet fordi du øker gjeldsgraden din, og du blir dermed mer utsatt om noe uforutsett skulle skje, som at du for eksempel mister jobben eller blir sykmeldt.